Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Aralık ayı olağan Meclis toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde yapıldı.
Meclis Başkanı Osman Okyay: “Zor bir yıldan, umutlarımızı yeşertmesini dilediğimiz yeni bir yıla doğru ilerliyoruz.”
Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay konuşmasında, Gerçekten çok kaotik bir yıl yaşandığını, Küresel ekonomide Godot’yu bekler gibi beklediğimiz iyileşme bir türlü gelmediğini, aksine gelişmekte olan ülkelerin büyümesinin yavaşladığı, Amerika ve İngiltere öncülüğünde gelişmiş ülke ekonomilerinin zayıf bir toparlanma içine girdiği kırılganlığı yüksek bir global ekonomik görünüme yelken açıldığını ifade etti.
Yönetim Kurulu adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin;
“Türkiye Cumhuriyeti, Çanakkale’deki milli mücadele ruhu ile var oldu. O ruhla da mücadeleye ve çalışmaya devam ediyoruz.”
Aralık ayı Meclis toplantısı ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay’ın açılış konuşması ile başladı. “Meclisimizin değerli üyeleri, Ziraat Bankasının saygıdeğer yetkilileri değerli misafirler, sevgili medya mensupları, hepinizi şahsım Meclis Başkanlık Divanı adına saygıyla selamlıyorum.
“Ülkemizin ekonomik büyümesi, yılın ilk yarısında zayıf dış taleple birlikte hedeflerin altında gerçekleşti.”
Bu bekle gör döneminin ardından yılın ikinci yarısına büyük bir siyasi istikrarsızlık ve kaos damga vurdu.
-Beş ay arayla geçekleşen iki kritik seçim,
-Adeta hortlayan terör,
-Başkent Ankara’da ve doğudaki yaygın terör eylemlerinde kaybettiğimiz vatandaşlarımız, -Suriye’de etkileri artık sınırları çoktan aşan iç savaş, Milyonlarca göçmenin yarattığı kaos ve dram,
Yılın son döneminde Rusya ile gerilen ilişkiler ve Güneydoğu’daki haince kalkışma girişimi,
2015’i ekstra zorlu kılan gelişmeler oldu.
Bütün kaosa karşın sandıktan çıkan tek parti iktidarı, Avrupa Birliği ile yeni bir dengeye gelmeye başlayan ilişkiler, Kıbrıs’ta çözüm için atılan olumlu adımlar, başarılı bir G20 dönem başkanlığı, Amerika’nın beklenen faiz artırımının negatif etkilerinin sınırlı kalışı ve ekonomide bütün olumsuzluklara karşın, beklenenden daha yüksek geleceği anlaşılan büyüme, geleceğe dair beklentilerimizi bir nebze de olsa iyimser tuttu.
İçeride ve dışarıda başımızda duran bütün bu meydan okumalara en güçlü cevabı vermenin temel yolunun güçlü bir demokrasi ve güçlü bir ekonomiden geçtiğini hepimiz biliyoruz.
“Bugün artık yeni bir reform döneminin başındayız.”
Toplumsal uzlaşıyla yazılacak yeni bir anayasadan, Sanayi 4.0 olarak tanımlanan yeni nesil üretim dönemine kadar her alanda bir reform beklentisi ve hazırlığı var. Kent olarak bu yeni dönemde üzerimize düşen sorumluluğu maksimum ölçüde üstlenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Biliyoruz ki Çanakkale’nin Balıkesir’le birlikte tasarlanan 2023 hedeflerinde;
-Türkiye’yi doyuran bölge olduğumuz tarımda yenilikçi,
-Yenilenebilir enerjide entegre olmuş,
-Turizmde çeşitlilik ve derinlik sağlamış,
-İnan kaynağını küresel rekabet düzeyine yükseltmiş bir bölge haline dönüşmek var.
Bütün bu hedeflere ve daha fazlasına yürürken edinmemiz gereken temel davranış biçimi işbirliği ve dayanışma olmalı.
Ben şahsen Çanakkale’nin potansiyel başarı hikayesinin temel belirleyicisinin bu iki kelime olduğunu düşünüyorum.
2016 senesinin hepimize sağlık, huzur ve bereket getirmesi dileklerimle.
Meclis Başkanı Osman Okyay’ın ardından Yönetim Kurulu adına konuşmak üzere Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin kürsüye geldi ve ağırlıklı olarak 2015 yılına ait genel değerlendirmeler yaparak sosyal ve ekonomik beklentiler hakkında bilgi verdi:
Sayın Meclis Başkanım, Ziraat Bankası’nın değerli yöneticileri, Çanakkale Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası ‘nın değerli Başkanı, Değerli Meclis Üyeleri, basın mensupları, 2015 yılının son Meclis toplantısında sizleri muhabbetle selamlıyorum.
Sayın üyeler, ÇTSO Meclis üyeleri olarak hep birlikte Ankara’ya giderek, vekillerimizi ziyaret edecek, yeni görevlerinde başarılar dileyeceğiz. Geçtiğimiz dönem vekillik yaptı. Şimdi de Bakan Yardımcısı olan hemşerimiz Sayın Mehmet Daniş’i de makamlarında tebrik ziyaretinde bulunarak başarılar dileyeceğiz.
“2016’ya böylesine güzel adımlarla gireceğiz. Bu çatı altında başarılı işlere imza atalım, dileğim budur. Dileğim budur ancak dilemediklerim de var.”
Değerli Meclis Üyeleri, Verimli Çanakkale topraklarında domates, biber ve başkaca tarım ürünlerini ekip satalım. Süt, peynir satalım. Fabrikalarımızda ürettiklerimizi satalım. Üreterek, alın terimizi dökerek kazanalım. Mübarek toprakları elaleme yabancıya satmayı bu kadar çok istemek de nedir? Dikkat edin ben Çanakkale için söylüyorum bu sözleri.
Çanakkale toprağının bir karışının yabancılara satılmasına gönlüm razı gelmemesine rağmen, ÇTSO’nun benim aksi yöndeki görüşlerini yazılı olarak sayın vekillere ve siyasilere sunmuştuk. Ancak siyasi irade de bu konuya olumlu yaklaşmadı. Bu konuyu devamlı gündeme getirmenin anlamı yok.
Ateş çemberi içindeki ülkemizde daha çok çalışmamız üretmemiz birlik içinde olmamız gerekirken ÇTSO Meclis çatısını şov sahnesi yapmaya çalışanlar var. Varlıklarını şov yaparak sürdürmek isteyenler var. Onların tüm bu şovmenliklerine rağmen ÇTSO kervanı sağlam adımlarla 2016’ya giriyor.
Değerli işadamları, Çanakkale’de ayrı bir yönetim şekli ya da farklı bir yapı mı var ki kimi arkadaşlarımız konuşmalarında “merkezi hükümet ve yerel iktidar ” ifadesini kullanıyor. Bizim tek bir hükümetimiz var. Aksi ifadeleri kesinlikle kabul etmek mümkün değildir. Merkezi hükümet ve yerel iktidar ifadesini kimlerin kullandığını bu topraklarda herkes biliyor. Bizim tek bir devletimiz ve demokratik seçimlerle iş başına gelmiş tek bir hükümetimiz vardır. Bizim öyle başkaları gibi farklı merkezlerle işimiz olmadı olamaz.
“2016’da da el ele vererek ekmeğimizi bölüşeceğiz. Çanakkale’mizin mübarek topraklarında üretimimizi Türk bayrağı altında özgürce ve devletimize olan bağlılığımıza iman ederek sürdüreceğiz.”
Hepinizi muhabbetle selamlıyorum.
“Hedefimiz; Türkiye ekonomisine sürdürülebilir olarak ve artan tempoyla destek verirken yenilenen yapımız ve müşteri odaklı anlayışımızla kendi bilançomuzu etkin şekilde yönetirken, ülkemizin bilançosuna ve büyümesine katkı sağlamaktır.”
Meclis toplantısına Ziraat Balıkesir Bölge Müdürü Nihat Tufan ile Çanakkale’de görev yapan şube müdürleri katıldılar. Bölge Müdürü Nihat Tufan gerçekleştirdiği sunumda “1863 yılında mütevazi bir yardımlaşma sandığı olarak kurulup zaman içinde büyük atılımlarla gelişen 152 yaşındaki Ziraat Bankası Eylül 2015 itibarı ile 299 milyar TL’lik aktif büyüklük ile sektörün lideri konumundadır” diyerek sözlerine başladı.
Tufan, Ziraat Bankası olarak Aralık 2015 tarihi itibari ile 22 Kurumsal, 80 Girişimci, 83 Girişimci Dinamik, 1.596 Şube, 26 Yurt Dışı Şube, 1 Temsilcilik ve 5 Mobil Araç olmak üzere 1.813 noktada hizmet vermekte olduğunu, Çanakkale il genelinde ise 86 adet banka şubesi olduğunu, bunun 16 adedinin Ziraat Bankası şubelerinden oluştuğunu ve Çanakkale ilinde şubeleşme bakımından sektör paylarının %18,6 olduğunu ifade etti.
Tufan, Çanakkale il genelinde Ziraat Bankasının 1,12 milyar TL. nakdi kredi kullandırımı ile %21,8’lik, 24,8 milyon TL.’lik gayrinakdi kredi kullandırımı ile %7,1’lik, 472,5 milyon TL. ile sektörün toplam bireysel kredi hacminden %20,4 pay aldığını, toplamda Çanakkale ilinde, 1,07 milyar TL. toplam mevduat ile sektörün yarattığı mevduat hacminden %26,5 paya sahip olduklarını ifade ederek sözlerine son verdi.
“Artık Firmaların kurumsallaşma zamanı geldi. Kurumsallaşmasını bitirmemiş işletmeler sıkıntı çekecekler daha fazla maliyete katlanacaklar daha fazla ceza ödeyecekler.”
Meclis toplantısının diğer konuğu Çanakkale Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hakkı Alacaoğlu gerçekleştirdiği sunumda “Elektronik uygulamaların ticaret hayatına getirdiği değişim, faydaları, maliyeti, sorumluluğu, uygulanan cezalar” konusuna değinerek, 2016 yılında 1.300-TL.’ye yükseltilecek asgari ücretin işverene yansıyacağı vergi dilimleriyle ilgili detaylı bilgiler verdi.
Alacaoğlu, sunumuna “2015 yılını iki gün sonra bitecek. Küresel mali kriz nedeniyle birçok dünya ekonomisinin daralma gösterdiği günümüzde ülkemizde bu durumdan etkilenmekte en az kayıpla atlatmak için kısa, orta ve uzun vadeli tedbirler alınmaktadır. Karlılığın sürdürülebilir olması için verimlilik, inovasyon ve kurumsal Yönetim ilkelerinin eksiksiz uygulanması. Finansman, pazarlama, stok ve stratejik yönetim konularında çalışmalar yapılması destek alınması gerekiyor. Sivil Toplum Kuruluşlarına mevcut durumun analizi, uygulama ve değerlendirmede çok büyük görevler düşüyor.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Meclis toplantısına katılan misafirlerin sunumlarının ardından hep birlikte son dönemde üzerinde önemle durulan “Karekodlu Çek” ile ilgili tanıtım filmi izlendi.
Aralık ayı Meclis toplantısına, Hesap inceleme Komisyonu’nun 2015 Kasım ayı mizanını ile ilgili raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı İbrahim Gün tarafından okunup onaylanmasıyla devam edildi. 2016 yılı ücret tarifesi ve bütçesi ile ilgili raporun onaylanmasıyla ÇTSO 2016 yılı bütçesi onaylandı. 2016 yılı bütçesinin onayının ardından azami fiyat tarifeleri onaylandı.