“CEPHEYE SEMA”
Gelibolu Yarımadası’nda “Mevlevi Yürüyüşü”
Mevlevi derneklerinin üyeleri, Birinci Dünya Savaşı’nda gönüllü olarak vatan savunmasına katılan Mevlevi Alayı’nı anmak amacıyla Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası’nda yürüyüş yaptı.
Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği başta olmak üzere farklı illerdeki temsilciliklerden gelen gruplar, ilk olarak Gelibolu ilçe merkezindeki Mevlevihane’yi ziyaret etti.
Çadırda katılımcılara ikramlarda bulunulmasının ardından Kur’an-ı Kerim okundu ve dua edildi.
Bursa Karabaş-ı Veli Kültür Merkezi’nin Mevlevi üstadı Mustafa Özbağ, etkinlik öncesi yaptığı konuşmada, yürüyüşün 6’ncısı için toplandıklarını belirterek, bundan dolayı mutlu olduklarını söyledi.
Kendileri için vatanın korunmasının birinci mesele olduğunu dile getiren Özbağ, “Haçlı seferlerine karşı hep uyanık ve diri olmak zorundadırlar. Çünkü, Adem’den itibaren karanlığın, kötülüğün ve şeytanın simgesi olan insanlar, iyiliğin, güzelliğin, hak ve hakikatin simgesi olan insanlara karşı, hep savaş halinde olmuşlardır. Bugün cepheye Sema’nın altıncısını icra edeceğiz. O yüzden mutluyuz. Bizim için, vatanın savunması, vatanın korunması, vatanın sahiplenmesi birinci meseledir. Bu yüzden Çanakkale şehitlerinin ve Çanakkale savunmasının yolunda olduğumuzu göstermek için buradayız. Bu savunmanın, bu vatan sevgisinin bitmeyeceğini ve inşallah gelecek nesillere de taşınacağını göstermek için buradayız. Allah izin verirse her sene ömrümüz devam ettiği müddetçe bu cepheye semayı devem ettirmeyi ve inşallah gelecek nesillere bu Çanakkale şuurunu taşımak istiyoruz. Bunu gelecek nesillerin unutmaması için buradayız. Ülkemiz yine iç ve dış mihrakların saldırıları altındadır” dedi.
Bu konuşmadan sonra Cephe yürüyüşü yapan Mevlevilere, cephede mermi taşıyan kadını simgeleyen köylü kıyafetli genç kızlar, üzerlerinde Kurtuluş Savaşı sırasında Mehmetçiğin giydiği üniformalardan bulunan askerler eşlik etti. Bu yıl ilk kez de Mevlevi Alayı Sıhhıye Takımını simgeleyen at arabası katıldı. Gelibolu Mevlevihanesi’nden başlayan sembolik 57’nci Alay yürüyüşü, yaklaşık 1.5 kilometre ilerideki Atatürk anıtı önünde sona erdi. Buradan otobüslere binen Mevleviler 57. Alay şehitliğini ziyaret ettiler.